4.11 aamu varhaisella lähtö Helsingistä ja tutustuminen MM-kisaympäristöön
Maanantai aamulla matka alkoi Helsinki-Vantaan kentältä. Reilun parin tunnin lennon jälkeen laskeutuminen Dusseldorffiin. Kentällä hämmästelyä turhankin pitkän aikaa (toinen pelituoleista ei tullut perille). Kisajärjestäjien kyydillä saavuttiin majoituspaikalle.
Kello 14 paikallista aikaa alkoi luokittelijoiden urakka koulutuksessa teoriaosuudella. Lounas oli luonnollisesti jäänyt väliin kentällä vietetyn ylimääräisen ajan takia.
Illalla oli vielä joukkueenjohtajien kokoontuminen, missä jaettiin seuraavien päivien harjoitus ja luokitteluajat.
—————————————————————————————————–
5.11 luokittelu ja harjoittelupäivä 1.
Kadonnut pelituolikin oli ajautunut hotellin oven taakse yön aikana josta aamulla respaan tulleet työntekijät olivat sen ystävällisesti poimineet sisätiloihin. Klo 12 oli suomen pelaajien luokittelun vuoro. Tuloksena oli WH1 ja WH2 niinkuin etukäteen osasimme jo odottaakkin.
Tunnin harjoitteluaika oli kutistunut eilisen tiedon jälkeen 40 minuuttiin ja aikataulukin oli hieman myöhentynyt. Pelihallissa alkoi olla porukkaa sen verran että kisatunnelman pystyi jo hyvinkin aistimaan. Illan aikana tuli myös vakoiltua muiden maiden harjoituksia ja oudoksuttua heidän pelityyliään. Onkohan se jotenkin parempi kuin mihin suomessa on totuttu?
—————————————————————————————————–
6.11 luokittelu ja harjoittelupäivä 2. Avajaiset
Pariin päivään ei ole käytännössä luokittelijaoppilaistamme kuulunut mitään. Ovat olleet kisapaikalla luokittelua seuraamassa yli kellonympärystää ja lopun aikaa on saanut käyttää nukkumiseen. Kisoissa on 120 luokiteltavaa pelaajaa ja aikaa tämän tekemiseen kahdelta luokittelupaneelilta noin puolitoista vuorokautta. Tämän jälkeen oli protestien antoaika luokittelusta. Näitäkin kisojen yhteydessä annettiin ja joidenkin kohtaloksi jäi jäädä kokonaan kisojen ulkopuolellekin. Asiat eivät koskeneet suomalaista ryhmää. Joukkueen johtajilla päivän aikana kaksi kokoontumista kisaohjelmista.
Saimme kuulla, että kisaviikon yhteyteen ollaan vielä järjestämässä vammaissulkapallon kehittämiseen liittyvä paneelikeskustelua. Marita valmistelee tilaisuuteen yhteenvetoa vammaissulkapallon tilasta Euroopassa. Sai Güntteriltä toimeksiannon esitellä gradunsa aihetta päivän varoituksella. Illalla oli kisojen viralliset avajaiset. Suomi ja Uganda mainittiin erikseen avajaispuheissa, koska maat olivat ensimmäisen kerran edustettuina MM-kisapaikalla. Suomi sai respektiä myös siitä, että ensimmäisen kerran kisapaikalla olleina olimme ottaneet kaksi luokittelukoulutukseen osallistuvaa myös mukaan. Iltamyöhällä huomisen päivän peliaikataulua odotellaan edelleenkin…
—————————————————————————————————–
7.11. kaksinpelit ja toiminnallista luokittelua
Torstaina tuli pelattua kaksinpelejä. Harrin luokitusta ei luokittelijoiden osalta oltu vielä vahvistettu, joten ensimmäistä peliä oli katsomassa myös kansainvälinen luokittelija. Meidän luokittelijakokelaat seurasivat koulutuksessaan muiden maiden pelaajien toimintaa.
Mailaahan ekassa pelissä tuli puristettua normaalia enemmän, kun ei ollut tutulla kotimaisella kentällä. Kisojen pelaaajien välillä oli myös huomattavaa tasoeroa, joten lopputulos on kiinni myös arpaonnesta. Tuloksena kuitenkin päivästä melkoisesti oppia pelityylistä ja kalustosta.
—————————————————————————————————–
8.11 nelinpelit, luokittelun loppupäätökset, kisajärjestäjäkoulutus, euroopan vammaissulkapallokomission vuosikokous
Harrilla ja Kimmolla oli päivän ohjelmassa kolme nelinpeliä. Tuloksethan eivät olleet mitenkään mairittelevia. Aika monella osa-alueella oltiin jäljessä jatkoon päässeisiin pelaajiin verrattuna.
Kisajärjestäjäkoulutuksessa käytiin läpi mm. MM-2013 kisojen järjestelyä. Paikan päällä kun oltiin oltu jo joitain päiviä voitiin käydä läpi myös järjestelyiden onnistuneita kohtia ja asioita, joissa olisi parannettavaa. Euro alueen vammaissulkapallon vuosikokouksen yhteydessä käytiin läpi maiden vammaissulkapallon tilaa, ongelmakohtia ja onnistumisia. Jokainen maa saa vapaasti miettiä ja käyttää toisten hyviksi kokemia tapoja ja malleja , sekä soveltaa niitä kotimaahansa.
—————————————————————————————————–
9.11 Semifinaaleja ja tavaroiden pakkausta
Lauantapäivä saatiin katsoa laadukasta vammaissulkapalloa puolivälierien ja semifinaalien merkeissä. Videomateriaalia kertyi päivän aikana useita kymmeniä minuutteja. Marita piti palaveria vammaissulkapallon tilasta ja suhteesta paikallisiin sulkapalloliitoihin erimaiden edustajien kanssa. Paikalla oli mm. maailman vammaissulkapalloliiton ja euroopan sulkapalloliiton presidentit. Palaverin loppulauseissa tarjottiin suomeen järjestettäväksi EM-kisoja vuodelle 2014.
Illan mittaan hotellihuoneeseen levinneitä tavaroita saikin jo pakata matkalaukkuun huomista lähtöä varten. Huomenna vielä finaalipelien seurantaa ja loppuseremoniat.
—————————————————————————————————–
11.11 Loppupalaute
Reissu ohi ja kaikki perillä Suomen maalla… Matka oli onnistunut ja opettavainen kaikissa olomuodoissaan. Erjan ja Ilkan luokittelija koulutus jatkuu mahdollisuuksien mukaan tulevaisuudessa kakkostason koulutuksella, Maritan yhteistyö maailmalle päin (ja takaisin) sai varmaan lisäkontakteja, tunnustusta sekä kehitysideoita, Jounin valmennus- ja harjoittelu kuviot vammaissulkapallon näkökulmasta saivat uusia näkökulmia ja toimintatapoja sen kehittämiseksi. Harri ja Kimmo saivat vammaissulkapalloon viralliset, kansainväliset luokitukset ja paljon oppia pelitavoista ja pelituoleista joita maailman huiput käyttävät.
—————————————————————————————————–